ГДЕ ИЗЛАЗЕ ВАМПИРИ...

ГДЕ ИЗЛАЗЕ ВАМПИРИ...
На данашњи дан, пре 50 година јавност сазнала за археолошку сензацију; Пре него што ће постати планетарна вест, “Новости” дале велики значај открићу. ОНО што је нађено у Лепенском виру не само да далеко превазилази све оно што је у археолошком погледу пронађено у Југославији за ових 20 година, већ то иде у ред највећих европских и светских открића. На данашњи дан, пре пола века, ово је обзнанио легендарни директор Народног музеја Лазар Трифуновић, откривајући први пут резултате истраживања на градилишту хидроелектране на Дунаву, који ће потом као сензација одјекнути не само у домаћој јавности, већ и у научним круговима широм планете. О проналажењу насеља подигнутог 6.000 година пре нове ере, које “превазилази до сада најпознатије археолошке споменике људске цивилизације из тог периода”, већ сутрадан известиле су “Вечерње новости” у тексту “Ђердап мења историју света”. / ЛеЗ 0012464 М. Краљ | 16. август 2017. 12:45 |

среда, 03. октобар 2012.

Десети, јубиларни међународни фестивал хумора и сатире Сатира фест 2012.

САТИРА ФЕСТ  12. ОКТОБРА
  
Десети, јубиларни међународни фестивал хумора и сатире Сатира фест 2012. биће одржан у организацији Београдског афористичарског круга у петак, 12. октобра у Београду. Овогодишњи Сатира фест одржава се под слоганом „220 година српског афоризма“, и посвећен је годишњици од објављивања прве српске књиге афоризама - „Малог буквара за велику децу“, аутора Михаила Максимовића, која је штампана у Бечу 1792. године. О значају овог дела за српску књижевност биће прочитан рад теоретичара сатире Витомира Теофиловића.

Манифестација ће почети у 18 часова полагањем венца делегације БАК-а на спомен-бисту највећем српском сатиричару Радоју Домановићу на Калемегдану.
На централној вечери Сатира феста учествује тридесет двоје сатиричара из Србије, Црне Горе, БиХ и Хрватске: Зоран Ранкић (Београд), Саво Мартиновић (Београд), Ранко Гузина (Београд), Исмет Салихбеговић (Сарајево), Раша Папеш (Крагујевац), Борислав Митровић (Нова Топола, БиХ), Душан Пуача (Београд), Милан Тодоров (Петроварадин), Бојан Богдановић (Зеница), Божо Марић (Бањалука), Митар Ђерић (Београд), Миливоје Радовановић (Свилајнац), Александар Баљак (Београд), Веселин Мишнић Лари (Београд), Радмило Мићковић (Рача), Милорад Ранков (Вршац), Вељко Рајковић (Подгорица), Златко Томић (Сплит), Зоран Т. Поповић (Панчево), Јово Николић (Корај, БиХ), Милан Р. Симић (Велика Плана), Славомир Васић (Алексинац), Слободан Симић (Београд), Екрем Мацић (Коњиц), Владимир Мићковић (Подгорица), Дејан Тофчевић (Подгорица), Бојан Љубеновић (Београд), Александар Новаковић (Београд), Миодраг Стошић (Владичин Хан), Владимир Драмићанин (Београд), Бојан Рајевић (Цетиње) и Чарна Поповић (Панчево).
Публици у великој сали Градске општине Стари град (Македонска 42), представиће се и глумац Павле Паја Минчић, стендап комичари Срђан Динчић и Јелена Радановић, као и аутори који пишу шаљиве вести за познати портал „Њуз нет“. Водитељ програма биће Драгутин Минић Карло. Аутор плаката манифестације је карикатуриста Тошо Борковић.
Уметнички савет Сатира феста учеснике је одабрао на конкурсу на којем је учествовало више од стотину аутора из целог региона.
Признања за укупан допринос српској сатири биће уручена Раду Јовановићу из Ужица и Растку Закићу из Београда. Награду за најбољу причу пристиглу на овогодишњи конкурс, по одлуци жирија, добио је Дејан Тофчевић из Подгорице, а ауторка најбоље песме је Весна Денчић из Београда. Награда „Вук Глигоријевић“ за најбољи афоризам овогодишњег Сатира феста биће додељена на крају вечери.
На отварању Сатира феста говориће председник Савета смотре Миодраг Јакшић и председник Београдског афористичарског круга Александар Баљак. Покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Градска општина Стари град и Град Крагујевац, а спонзор су спортске кладионице „Mozzart”.
Улаз на смотру сатиричара из пет земаља региона је слободан, а учесници позивају публику да им се придружи, поруком: „Дођите да нам се смејете“.
(Извор: УКС)

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"